Vlieg

Print page

Classificatie

Soort
Vliegend ongedierte

Latijnse naam
Musca Domestica

Omschrijving

Er zijn twee verschillende soorten vliegen: de gewone huisvlieg (Musca Domestica) en de kleine kamervlieg (Fannia Canicularis).

Gewone huisvlieg
De gewone huisvlieg is 6 tot 12 mm lang en vaak grijsachtig van kleur.

Kamervlieg
De kamervlieg is grijs en heeft een gele plek aan de onderkant van het achterlijf.

Gedrag

De gewone huisvlieg heeft een vliegbereik van minstens 8km en is binnenshuis erg actief, vooral bij daglicht. Om zijn energieniveau op peil te houden is de huisvlieg continu op zoek naar voedsel. Hij geeft de voorkeur aan een zoet dieet en laat vrijwel overal uitwerpselen achter. Een vlieg kan alleen maar vloeibaar voedsel opnemen. Zodra de vlieg op voedsel landt, laat hij daarom speeksel vrijkomen. Dankzij dit speeksel kan het voedsel al worden verteerd, zodat de vlieg het vervolgens kan opzuigen met zijn sponsachtige mond.

Leefomgeving

De vlieg komt overal ter wereld voor, maar beide vliegensoorten zijn het gelukkigst in warme klimaten, waar ze makkelijk rottend voedsel kunnen vinden om hun eieren in uit te laten komen. Ze zijn vooral binnenshuis erg actief. In koelere omstandigheden heeft de huisvlieg het moeilijker en wordt hij minder actief. Hierdoor wordt zijn ontwikkelingstempo geremd. In tegenstelling tot de gewone huisvlieg, kan de kamervlieg ook goed leven in koelere klimaten en wordt hij ook nog wel veel aangetroffen in kippenhokken.

Risico's

De vlieg staat bekend als een vieze lastpost. Daarnaast draagt hij ook een aantal ziekteverwekkers met zich mee die hij op mensen kan overdragen, waardoor er ziektes ontstaan als de tyfus, dysenterie, diarree en nog veel meer. Doordat het voortdurend bezig is met het uitscheiden van ontlasten en het opbraken van gedeeltelijk verteerd voedsel, besmet de vlieg vrijwel elk oppervlakte of voedsel waar hij op landt.

Vliegen bestrijden

Een vliegenplaag kan effectief worden behandeld met Solfac 10, een insecticide tegen kruipende en vliegende insecten.